8 Ağustos 2008 Cuma

Evrime karikaturde de yer yok

Emre Ulaş'ın Avea için çizdiği reklam karikatürünü Zaman gazetesi "editleyerek" yayınlamış. Karikatürde -muhtemelen biyoloji- dersi anlatan öğretmen üzerinde bir maymun bir de insan resmi bulunan bir panoya işaret edip soruyor: "İnsanoğlu iki ayağı üzerinde ne zaman yürümeye başlamıştır?" Hınzır çoçuklardan biri de "Avea'ya geçince anca doğrulttuk belimizi," cinsinden bir yanıt veriyor.

Sahnenin zaten Türkiye için biraz olağandışı olmasını bırakın (biyoloji öğretmenlerinin evrime bakışı için şu haberi okuyabilirsiniz), Zaman gazetesinde bu reklamı yayınlama kararı verenlerin bir maymunla insanın aynı panoda gösterilmesine tahammülsüzlüğü düşündürücü. Hani evrimi kabul etmeyebilirsiniz ama bir karikatürde geçmesine dahi dayanamıyorsanız bir sorun var demektir. Reklamların bu şekilde "rötuşlanması" geçenlerde yine -Milli Gazete'de- gündeme gelmişti, o olay hakkında Politik Hayvan'ın yazısını şurdan okuyabilirsiniz.

Konuyla ilgili haber için şu linke buyrun.

2 yorum:

  1. adamcagiz biraz belirsizlestirin demis, ama arkadaslari abartmislar. ah bu arkadaslar yok mu?

    YanıtlaSil
  2. gayet normal buldum editlemeyi. aslinda basta nasil kabul etmis o sasirtici. islak tshirtli vodka reklemi da editlenirdi hatta oraya gelemezdi. asil mesele kendini saygin muhafazakar bir gazete kabul eden zamanin evrim gibi kendi kitlesini ilgilendiren bir olguya sayfalarinda yer vermemesi, veriyorsa bundan haberim(iz) olmamasidir.

    YanıtlaSil