19 Mart 2010 Cuma

Eskiler satıştan kaldırılırken, yeni bir evrim kitabı

Geçtiğimiz hafta, neredeyse tam bir sene önce yazdığım bir yazıyı bloga astım. Hatırlarsınız, geçtimiz sene bu zamanlarda Tübitak'da bir evrim skandalı patlamıştı; evrim kuramını ve Darwin'i ele alan kapak ve özel dosyanın Tübitak'ın başkan yardımcısı tarafından sansürlendiği iddia edilmişti. Konuyla ilgili çok yazıldı çizildi, bu asmayı unuttuğum yazı da baba-oğul muhafazakar yazarlar Taha ve Mustafa Akyol'ların konu hakkında söylediklerine yanıt niteliğindeydi. Mustafa Akyol'un argümanı özellikle ilginçti, zira Mustafa Akyol, Richard Dawkins ya da S.J. Gould gibi ateist yazarların kitaplarının çevrilip de, S. Conway Morris gibi dini görüşlere daha sıcak bakan yazarların kitaplarının çevirilmediğini iddia edip, bunun da bir sansür olduğunu savunmuştu.

Bu dediği gerçek midir yoksa insafsızlık mı siz karar verin, ama bu arada Mustafa Akyol'un içi rahat olabilir; zira anlaşılan Tübitak artık Dawkins'in ve Gould'un kitaplarını da satmıyor. Tübitak'ın güncel sipariş formuna buradan erişebilirsiniz, listede genel evrimle ilgili tek bir kitap bile yok (gerçi Modern İnsanın Kökeni isimli, insan evrimi üzerine olan bir kitap listede hala). Tübitak, bu kitapların baskısının tükendiğini ve yeni baskılarının yapılıp yapılmayacağına satış rakamları ve kitapların yayıncılarıyla yapılacak görüşmelere göre  karar verileceğini söylüyor. Bahsi geçen kitapların yeniden basılıp basılmayacağını göreceğiz.

Tübitak böyle gidedursun, kitap cephesinden güzel bir haber: Dawkins'in Evrim üzerine yazdığı en son kitabı Yeryüzündeki En Büyük Gösteri'nin (The Greatest Show on Earth) Türkçe çevirisi çıktı. Çeviri, Uygar Polat ve Tunç Tuncay Bilgin editörlüğünde, Evrim Çalışkanları'ndan arkadaşlarımız İstem Fer, Kahraman İpekdal, B. Duygu Özpolat ve Uygar Polat'dan oluşan bir ekip tarafından yapıldı. Mutlaka alın, okuyun, okutturun. (Kayda geçmesi için: Dawkins'in en son kitabı ateizm üzerineydi, ancak bu kitapta din konusuna girmeden, yalnızca evrimin ne olduğunu ve kanıtlarından bahsetmiş.)


Bu arada farketmişsinizdir, son birkaç haftadır blogun tasarımıyla biraz oynamaktayız. Verdiğimiz geçici rahatsızlık için özür dileriz.

3 yorum:

  1. Evrim hebele hubele diyenleri kovalamakta kullanacagimiz cok yeni bi kitap! Yapimda ve yayinda emegi gecen herkesin ellerine saglik.

    (Yeni tasariminizi pek begendigimizi eklemeden bitirmeyeyim bu yorumu).

    YanıtlaSil
  2. Gerçekten de yayında emeği geçenlere çok teşekkür. Kısa zamanda bir best-seller olacağından süphemiz yok.

    YanıtlaSil
  3. Kitabı okumaya henüz başladım, ancak gerek içeriği gerekse sunumu(ve tabii çevirisiyle) çok emek harcanmış bir çalışma olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Önümde keyifli bir 400 sayfa olduğunu hissediyorum :)

    Öte yandan "Sadece bir teori mi?" adlı ilk bölümü beni epey güldürdü. "Evrim madem gerçek neden hâlâ teori diyorlar? Demek tam olarak kanıtlanmamış"(aslında daha gerçekçi olması için arada birkaç imlâ hatası yapmalıydım) şeklindeki kötü argümanının evrenselliği bana yaşadığım birkaç tartışma seansını hatırlattı ve eğlendirdi.

    Sitenin sadık okuyucuları olarak tasarımın değiştiğini görüyor ve bir köşeye "güzel olmuş" yazıyoruz :)

    İyi çalışmalar...

    YanıtlaSil