7 Ocak 2008 Pazartesi

Türkiye'de üniversiteler ücretsiz mi?

YÖK Başkanının yaptığı açıklamadan sonra "üniversiteler zaten ücretli değil mi" diye düşündüm ve şu hesabı yaptım:

1. Türkiye'nin kişi başına düşen GSYİHsi ABD'ninkinin yüzde 18.7'sidir (satinalma gucu paritesi bazında, Dünya Bankası'nın 2005 verilerine göre [1])

2. Yeni Türk Lirasının `satinalma gucu paritesi` ABD dolarına göre 0.9'dur [1].

3. Türkiye'de üniversiteye verilen paranın ortalama kişi başına düşen gelire oranını Amerika'daki oranla karşılaştırmak için (hersey satinalma gucu paritesi üzerinden) denklem şu olacaktır:

(Türkiye'deki dönemlik harç YTL cinsinden) x (1/satinalma gucu paritesi) x (1/Türkiye'nin GSYİHnın ABD'ye oranı) x (donem sayısı)

Yani, en düşük 4 senelik fakülteyi, fen fakültesinin harcını alır isek:

244 x (1/0.9) x(1/0.187) x 2 = 2899.6

4. Bununla Amerika'daki "ücretli" olan ortalama devlet üniversitesinin senelik ücreti ile karşılaştırın:

6,185 [2]

Bu hesabın sonunda görülebilir ki Türkiye'de ortalama bir insan eğer üniversiteye gitmek isterse hali hazırda devlet üniversitesinde ödediği paranın reel gelirine oranı, amerikadaki ortalama insanın reel gelirine oranının neredeyse yarısıdır.

Bununla bir de Türkiye'deki devlet üniversitelerinin verdikleri eğitimin ortalama kalitesi ile Amerika'dakilerinkinin birbirine oranını çarparsanız (ki bununla ilgili veri var mıdır bilmiyorum) birim ücret başına (gelire oranlı) alınan hizmeti karşılaştırabilirsiniz.

Sanırım her halikarda Türk devlet üniversitesinin YÖK başkanının ima ettiği gibi "ücretsiz" olan bir üniversite için biraz fahiş fiyatlı olduğu konusunda anlaşabiliriz.

Ne demiş şair?

Bedava yaşıyoruz, bedava...

kaynakça:
[1]: http://siteresources.worldbank.org/ICPINT/Resources/summary-tables.pdf

[2]: The College Board'ın yıllık üniversite anketinden (The Chronicle of Higher Education'dan alınmıştır.)

2 yorum:

  1. Bizim blog'umuz yok o yuzden seninkinden yararlanacagim :) Bu adamlarin ben ruyalarinda gorup ertesi gun uygulamaya sokmaya calistiklari egitim politakalarindan cok bunaldim. Boyle bir sey yapmak icin alt yapin var, butce musait mi, universitelerin yeterli sayida ve seviyede mi ve bunun gibi bir cok detayi dusunmeden icinden geldigi gibi konus. En komigime giden ise Amerika'da boyle "Bak adamlar ne ileride" diyip insanlara yutturmaya calismasi. YOK baskani AKP kadrosundan geldigi icin yazin komur dagitan politikalari universiteye sokma niyetinde, ayni populist politikayi devam ettirecek. Bunu da ortaya attigi "burs" mekanizmasi ile kimbilir hangi onemli(!) kriterlere gore para dagitarak gerceklestirecek. Hurmetler...

    YanıtlaSil
  2. Üniversite eğitimine yeni başlamış bir genç türk eğitim sistemi hakkında bu güzel yazıyı okuduktan kısa bir süre sonra klasik "Ülkeniz green card için uygun durumdadır" reklamlarından birisini görürse neler hisseder? :)

    YanıtlaSil